torsdag 5 augusti 2010

När det går trögt.


"Inspiration (av latin inspiro, inblåsa, väcka liv i), tillstånd av mental verksamhet. I talspråk har ordet kommit att betyda kreativitet (särskilt sådan som direkt är påverkad av någonting), men i ursprunglig bemärkelse vanligen i betydelsen ingivelse från Gud. Den traditionella uppfattningen bland kristna är till exempel att Bibeln författats genom gudomlig inspiration (given av den helige ande)."


"Writer's block is a condition, associated with writing as a profession, in which an author loses the ability to produce new work. The condition varies widely in intensity. It can be trivial, a temporary difficulty in dealing with the task at hand. At the other extreme, some "blocked" writers have been unable to work for years on end, and some have even abandoned their careers. It can manifest as the affected writer viewing their work as inferior or unsuitable, when in fact it could be the opposite."


Var är vi nu? Vi är någonstans i mitten av de två passagerna ovan. Jag har en otrolig inspiration och alla idéer kommer med ett okontrollerbart kaos och jag blir orolig av att inte få ner allting på papper. Man kan missa någonting, kanske den där guldklimpen som kan få boken publicerad om man går upp på natten för att göra ett märkligt infall till en anteckning. Allting cirkulerar runt detta; att få texten skriven, att truga sig igenom de tröga timmarna där det nästan gör ont att få ut orden för att komma dit man vill, när ingenting annat än texten existerar.

Det är lätt att fastna där, efter två rader på trettio minuter och stirra sig blind på att det inte händer någonting men det finns tips och trix även här... eller kanske bara saker att lura ångesten med.


Någonting man kan göra(och bör göra) är att jämföra kvalitén på texten i de olika styckena. Då menar jag inte att det finns en universal kvalité som alla aspirerande författare bör eftersträva utan det du själv tycker är bra. Det finns regler därute, men enligt mig är många av dessa regler diskutabla

Om du sitter och känner att det är som trögast, ta en titt på texten som du skrivit och jämför den med text du skrivit när det gått som lättast att få ut den. Du kommer märka att den förstnämnda texten ofta är bättre, men en fälla man kan gå i när det känns trögt är att desperat försöka tvinga texten framåt istället för att tillåta sig själv att ta tid att tänka. Man använder för mycket adjektiv och för långa, knepiga ord. Bort med den skiten och sålla fram det du gillar, det som du anser håller även om du måste klippa en halv sida. Det är ingenting, det kommer att bli fler sidor skrivna.

Riskerna med att ha glödande inspiration är att det går för fort fram, att man sållar för lite och lätt nöjer sig med texten då den skrivs eftersom den producerats i en sådan rasande takt. Detta är ju också ett problem eftersom det är lätt att det uppstår klaffel i dessa korta stunder då man lätt glömmer detaljer.

Det är mycket att tänka på, men knepet är att inte tänka för mycket.


Lättare sagt än gjort.